Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2011 22:37 - Идва ли годината на "черните котки"?
Автор: dizzie Категория: Спорт   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
0



След точно 10 дни започва новият сезон в английската „Висша лига”. Очакванията и интересът са огромни, въпросителните също не са една и две. Фаворитите са ясни, и те не са се променили твърде много в последните няколко години- Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити. Някои биха добавили и Тотнъм, но аз ще си позволя да ги пропусна, като вместо тях ще кажа Съндърланд. С това вероятно ще изненадам мнозина, но в следващите редове ще обоснова предположението си.

Естествено, не очаквам „черните котки” да са в екшъна за титлата, това би било неадекватно твърдение. Смея да твърдя обаче, че отборът от Североизточна Англия има реални шансове да се бори за класиране за европейските клубни турнири. След направените трансфери, поне засега, Съндърланд заформят един изключително балансиран състав, запазиха ядрото футболисти от миналата година, привлякоха качествени играчи, имат и добър мениджър. Още повече, нека не забравяме че има още цял месец до затварянето на трансферния прозорец, а президента Найл Куин, който е и една от живите легенди на клуба, показа че няма намерение да пести средства за вдигането на нивото на тима.

През миналата кампания, червено-белите завършиха на 10-то място в Премиършип, отпаднаха позорно още в третия кръг на ФА Къп, отпаднаха и от Карлинг Къп на същия етап от надпреварата. Но тази година вярвам, че ще е по-различно.

Резултатите от приятелските мачове които играят „черните котки” по време на подготовката си за този сезон би трябвало да ме оборят. Победи срещу значително по-скромни отбори, загуби от Бърнли и Хановер, както и равенства срещу Билефелд и Борусия(Мюнхенгладбах).  Но истината е, че мениджърът Стийв Брус все още напипва точната единайсеторка, с оглед на множеството нови попълнения. Бяха похарчени над 26 млн. евро за попълнения, като част от тях включват дошлите от Манчестър Юнайтед Уес Браун и Джон ОШей, новото дете-чудо на английския футбол Конър Уикъм, бившите играчи на Бирмингам Себастиан Ларсон и Крейг Гарднър,  Дейвид Воун от Блекпул, както и още няколко млади и/или не много известни футболисти.

Ако погледнем малко по-подробно списъка с играчи, които ще са на разположение на Стийв Брус, виждаме следното нещо- двама стабилни вратари като Стив Миноле и Крейг Гордън, няколко много качествени защитници: Фил Барсли, Антон Фърдинанд, Тайтъс Брамбъл, Кийрън Ричардсън, както и двете нови попълнения от Манчестър Юнайтед; халфовата линия също изглежда повече от добре, където виждаме Ларсон, Гарднър и Воун, а към тях добавяме и Стефан Сесеньон, Лий Катърмоул и Ахмед Ел-Мохамади; нападението е може би по-слабото звено на Съндърланд, с оглед на факта че има само двама нападатели над 20 години- Асамоа Гиан и Фрейзър Кемпбъл.  Конър Уикъм и Жи Донг-Вон изглеждат като добра инвестиция за бъдещето, но не вярвам да са готови да поведат отбора си напред още през този сезон.

Напуснаха и някои от основните играчи на отбора, най-голямото име от които е Джордън Хендерсън, който премина в Ливърпул. Бодевайн Зенден, Дейвид Хийли и Стед Малбранк бяха освободени, а Джон Менса и Съли Мунтари се завърнаха съответно в Лион и Интер. Все пак аз смятам, че Брус им намери повече от достойни заместници.

Няколко думи и за самият мениджър- Брус засега не е водил някой от топ отборите в Англия, но все пак можем да отличим престоят му в Бирмингам, където изкара 6 години. Иначе е тренирал още тимове като Уигън, Кристал Палас и Шефийлд Юнайтед, а това ще бъде третия му сезон начело на Съндърланд. Дано имено това е годината, в която Стийв ще демонстрира какво е попил от близо 10-те години, които прекара под ръководството на Сър Алекс Фъргюсън, макар и като играч.  

През миналата година Съндърланд залагаха предимно на система 4-4-1-1. Не е изключено и този сезон да видим нещо подобно, най-вече поради споменатата вече липса на достатъчно класни нападатели. Козовете на Брус са няколко-двама изключително поливалентни футболисти в лицето на ОШей и Кийрън Ричардсън, които могат да играят на практически всякакви позиции. Най-вече това важи за Ричардсън, когото сме виждали и като ляв бек, и като ляво крило, и като втори нападател. Също така, не бива да пропускаме Асамоа Гиан, който след пристигането си на „Стейдиъм оф Лайт” през зимата показа изключително бърза адаптация към английската Висша Лига. Имено умението му да се пласира перфектно в наказателното поле, отличната му скорост и добрата техника са компонентите, които го превърнаха за отрицателно време в любимец на феновете. Както вече казах, съставът на Съндърланд е изключително балансиран, както и като футболисти на отделните позиции, така и като възраст. Получава се една много хомогенна смес между опитни, но не застарели играчи, и млади и обещаващи такива.

Дали това ще бъде годината на „черните котки”? Предстои да разберем. До края на трансферният прозорец не очаквам да се случи нещо разтърсващо, така че в общи линии списъкът с футболистите е ясен. А той звучи твърде обещаващо за отбор с традициите и историята на Съндърланд. Още един нападател само би затвърдил потенциала на този тим и би бил предпоставка за нещо още по-голямо. Тим, пълен с играчи, които искат да се докажат на голямата сцена. Някои вече са го направили, други ще са още по-надъхани да успеят. Тук визирам най-вече привлечените от изпадналите Бирмингам и Блекпул Ларсон, Гарднър и Воун. Дали Стийв Брус ще напипа точния състав? Вярвам-да. Дали момчетата от Севера ще направят нещо голямо този сезон? Само времето ще покаже, но има сериозни предпоставки за това. Едно обаче е ясно- „черните котки” ще играят приятен за гледане футбол, а техните фенове ще се забавляват от сърце. Пък ако спечелят малко сребро-добре дошло.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dizzie
Категория: Лични дневници
Прочетен: 112092
Постинги: 48
Коментари: 42
Гласове: 98
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930